Vad är LCHF?
I somras började jag äta enligt LCHF-metoden. Anledningen till detta var att mitt blodsocker i samband med min senaste graviditet var för högt. Jag har även under flera år ofta haft ont i magen och den har varit svullen, speciellt på kvällarna. Det är ingen skön känsla. Jag började misstänka att jag blivit glutenintolerant. Det är inte helt ovanligt att man blir det när man blir äldre. Under de senast åren har jag försökt att äta fullkornsprodukter av ris, pasta och bröd, men tyckte inte att det hjälpte. Magontet försvann inte. När jag fick upp ögonen för LCHF-kosten genom läkaren Annika Dahlqvist, så tänkte jag direkt att det här måste jag testa. Gå gärna in på hennes blogg och läs mer om lågkolhydratkosten. http://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/
Low Carb High Fat (LCHF) är en svensk form av kolhydratfattig och ketogen diet (en diet som innehåller mindre än 100 gram kolhydrater per dag) med lågt intag av kolhydrater (Low Carb) och högt intag av fett (High Fat). När man kraftigt begränsar sitt kolhydratintag tvingas kroppen öka utnyttjandet av andra energikällor (fett och protein). Dieten används som metod för kontroll av blodsocker och viktminskning.
Så nu har jag bytt ut ris, pasta, bröd och potatis mot större portioner av vispgrädde, ägg, fet mjölk, smör, kokosfett, creme fraiche, turkisk yoghurt, nötter, avokado och sånt som jag tidigare åt väldigt lite av, eftersom jag precis som många andra tidigare blivit fettskrämd på grund av alla kolesterolvarningar. Inte mådde jag bättre för det, men nu gör jag det. Jag äter naturligtvis fortfarande kolhydrater, men inte så mycket som förut. Kolhydrater finns det även i frukt och grönt. LCHF-kosten består till stor del av kött. Eftersom jag inte äter nöt- och fläskkött äter jag istället mer av kalkonkött, fisk och skaldjur. Dessutom är jag inte rädd för att använda vispgrädde i maten numera.
Ägg äter jag också mycket av. Fast jag är noga med att de ska vara ekologiska, eftersom ekologiska ägg vanligen innehåller ett gynnsamt och balanserat förhållande mellan omega 3 och omega 6, hälften av varje. Ägg som inte är ekologiska kan innehålla upp till 19 delar omega 6 mot 1 del omega 3. (källa: föreningen för Makrobiotik). Det är viktigare att ha ekologisk kvalite på ägg än på någon annan mat. Ägget är fullt av näringsämnen. Det innehåller fullvärdigt protein som bygger upp hela din kropp och i princip alla vitaminer utom C. Dessutom innehåller det viktiga mineraler och förser dig med energi. C-vitamin och fibrer kan du istället få från broccoli, blomkål, paprika och vitkål t.ex.
En lunch eller middag kan bestå av äggröra med kalkonbacon och broccoli samt en enkel sallad av salladsblad och paprika.
Om dubbel lycka
Hej! Vilken intressant blogg - detta med bra och hälsosam mat är jätteviktigt. Vore roligt om du kunde lägga ut recept också på det du äter, som t.ex. hur man gör äggröran.
Hej kursaren!
Åh, vad kul att du tycker det. Jag lägger gärna ut lite recept också. Recept på min äggröra kommer inom kort. :-)
Hej Dubbellycka!!
Grattis med din nya blogg. Vad snygg!!
/Celina
Tack Celina! :-)